Профілактика грипу птиці
Грип птиці – захворювання птиці, що характеризується ураженням органів дихання та системи травлення. Збудником захворювання є вірус (H5N1), який є споріднений з вірусом грипу типу А у людей і тварин. Інфіковані птахи поширюють вірус через свою слину, носові секреції та послід.
Симптомами пташиного грипу у птахів є спад активності, посиніння видимих слизових оболонок, гребеня, сережок, набряк голови, діарея, ускладнене дихання, параліч та раптова смерть.
Симптоми пташиного грипу у людей можуть варіюватися від симптомів типових для звичайного грипу (температура, кашель, біль у горлі і м’язах) до інфекцій очей, пневмонії.
Як знизити ризик зараження пташиним грипом?
– слід уникати контакту з хворою птицею і не торкатись до місць, на які можуть потрапити екскременти хворих птахів;
– після контакту з сирим м’ясом птахів (забій, обробка) та іншими продуктами птахівництва треба ретельно вимити руки з милом, а предмети, на яких оброблялось м’ясо птиці, продезінфікувати;
– перед приготуванням яєць слід ретельно мити шкарлупу мильною водою і в жодному разі не можна вживати яйця сирими;
– не можна купувати м’ясо птахів та інші продукти птахівництва, які не пройшли ветеринарно-санітарного контролю, а також у місцях несанкціонованої торгівлі;
– вірус пташиного грипу легко знищити за допомогою термічної обробки, тому вживати в їжу продукти птахівництва можна лише після термічної обробки: яйця потрібно варити не менше 10 хвилин, а м’ясо – не менше 30 хвилин. Вживаючи добре проварене м’ясо птиці, заразитися неможливо!
Профілактика грипу птиці
– необхідно здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці;
– на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;
– виконувати вказівки спеціалістів ветеринарної медицини та проводити заходи з профілактики та боротьби з грипом птиці, а також повідомляти спеціалістів ветеринарної медицини про всі випадки загибелі птиці або про не властиву їм поведінку;
– до прибуття спеціалістів ветеринарної медицини ізолювати підозрілу на захворювання птицю.