Новобілоуська громада
Чернігівська область, Чернігівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Подаруйте дитині родинний затишок

Дата: 17.09.2023 12:42
Кількість переглядів: 61

 

Родина – найкраще середовище для повноцінного розвитку дитини. І якщо так сталося, що дитина, за якихось обставин, не може жити у своїй біологічній сім’ї – існують інші варіанти, як їй подарувати родинний затишок.
Перше і найбільш популярнее – це усиновлення, де дитина приймається у родину на правах сина чи дочки. Але  існують ще чотири форми влаштування дитини у родину – опіка чи піклування, прийомна сім’я (ПС) та дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ), патронат (тимчасове перебування дитини- до 6 місяців).

УСИНОВЛЕННЯ – є пріоритетною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім’ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду. Усиновленою може бути лише дитина (правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття). Заява про усиновлення дитини, яка не має матері, батька або була позбавлена їхнього піклування, подається до суду за місцем їх проживання. Усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішення суду про усиновлення. Усиновлення надає усиновлювачеві права і накладає на нього обов’язки щодо дитини, яку він усиновив, у такому ж обсязі, який мають батьки щодо дитини.

ПРИЙОМНА СІМ’Я (ПС)  Сім’я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Прийомні батьки несуть обовʼязки по вихованню та розвитку дітей, тотожні батьківським, вони є законними представниками прийомних дітей.

ДИТЯЧИЙ БУДИНОК СІМЕЙНОГО ТИПУ (ДБСТ)  Окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно взяла на виховання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, для забезпечення сімейним вихованням та спільним проживанням. Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 дітей, враховуючи рідних дітей. Батьки-вихователі несуть обов’язки по вихованню та розвитку дітей, тотожні батьківським, вони є законними представниками своїх вихованців.

ПАТРОНАТ  це комплексна послуга, яка передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатного вихователя у період подолання дитиною, її батьками складних життєвих обставин та/або у період прийняття рішення щодо подальшої долі дитини (повернення батькам, усиновлення, влаштування до прийомної родини, ДБСТ, під опіку тощо).

ОПІКА ТА ПІКЛУВАННЯ  влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім’ї громадян України, які перебувають переважно в сімейних, родинних відносинах із цими дітьми з метою забезпечення їх виховання, освіти, розвитку, захисту їх прав та інтересів. Опікуни, піклувальники є законними представниками інтересів дитини без спеціальних на те повноважень, несуть відповідальність за життя, здоров’я, фізичний і психічний розвиток дитини. Опіка, піклування встановлюються для виховання дітей, які внаслідок смерті батьків, позбавлення батьків батьківських прав,  хвороби батьків чи інших причин залишилися без батьківського піклування, а також для захисту особистих і майнових прав та інтересів таких дітей.

Опіка встановлюється над дітьми, які не досягли 14-ти років і залишилися без батьківського піклування. Піклування – над неповнолітніми з 14 до 18 років.У разі призначення опікуна, піклувальника враховується бажання дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування.  

Особи, в сім’ї яких влаштовуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, зобов’язані пройти за направленням служби у справах дітей курс навчання з проблем виховання таких дітей в обласному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Родичі дитини, які мають намір взяти її під опіку, піклування, курс навчання  проходять за бажанням.

Особа, яка виявила бажання взяти на виховання в сім’ю дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування, подає службі у справах дітей за місцем свого проживання наступні документи:

– заяву (від подружжя приймається спільна заява, підписана обома з подружжя);
– довідку про доходи за останні шість місяців або копію декларації про доходи, засвідчену органами державної податкової служби;
– документ, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням;
– копію свідоцтва про шлюб (для осіб, які перебувають у шлюбі);
– довідку про проходження курсу навчання з виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, і рекомендацію центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді щодо включення кандидатів до єдиного банку даних;

– копію паспорта;

– висновок про стан здоров’я заявника, складений за відповідною формою;
– довідку від нарколога і психіатра для осіб, які проживають разом із заявниками;
– довідку про наявність чи відсутність судимості для кожного заявника, видану органами внутрішніх справ за місцем проживання заявника;
– письмову згоду всіх повнолітніх членів сім’ї, що проживають разом з особою, яка бажає взяти дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування, під опіку, піклування, засвідчену нотаріально або написану власноручно в присутності посадової особи, яка здійснює прийом документів.

Служба у справах дітей протягом 10 днів після отримання заяви складає акт обстеження житлово-побутових умов і готує висновок про доцільність (недоцільність) встановлення опіки, піклування та відповідність її/його інтересам дитини.

НА СЬОГОДНІШНІЙ ДЕНЬ НА ТЕРИТОРІЇ НОВОБІЛОУСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ ФУНКЦІОНУЮТЬ ТАКІ СІМЕЙНІ ФОРМИ ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ:

Прийомні сім’ї – 3, в них виховується 4 дитини (Редьківський, Хмільницький, Старобілоуський старостинські округи);

ДБСТ – 1, в них виховується 9 дітей (Рудківський старостинський округ);

Опікунські родини – 8, у них виховується 10 дітей (Роїщенський, Редьківський, Хмільницький, Старобілоуський старостинські округи);  

Патронатні родини – 1, в них виховується 2 дітей (Редьківський старостинський округ).

ДЯКУЄМО БАТЬКАМ-ВИХОВАТЕЛЯМ, ПРИЙОМНИМ БАТЬКАМ, ОПІКУНАМ ТА ПІКЛУВАЛЬНИКАМ, ПАТРОНАТНИМ ВИХОВАТЕЛЯМ НАШОЇ ГРОМАДИ ТА ІНШИХ ГРОМАД, В ЯКИХ ВИХОВУЮТЬСЯ ДІТИ З НОВОБІЛОУСЬКОЇ ГРОМАДИ, ЗА ТЕПЛО І ТУРБОТУ, ЯКОЮ ВОНИ ДІЛЯТЬСЯ З ДІТЬМИ!

Якщо Ви бажаєте прийняти до своєї родини на виховання дитину-сироту, дитину, позбавлену батьківського піклування, підтримати її, надати сімейне тепло, любов, затишок, підготувати до самостійного життя, звертайтеся за детальною інформацією  до служби у справах дітей Новобілоуської сільської ради за адресою: вул. Свиридовського, 54, с. Новий Білоус, Чернігівського району, Чернігівської області.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано