Новобілоуська громада
Чернігівська область, Чернігівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Щодо заборони спалювання сухої трави, залишків сухої рослинності, листя та сміття

Дата: 24.03.2023 10:33
Кількість переглядів: 113

 

Щодня рятувальники ДСНС ліквідовують загоряння на відкритих місцевостях. Здебільшого їх причиною є саме людський фактор: необережне поводження з вогнем чи навмисні підпали — спалювання сухої трави та сміття. Такі пожежі дуже швидко поширюються на значну площу, особливо у суху вітряну погоду, знищують гектари лісових масивів, шкодять довкіллю, можуть спричинити пожежі житлових будівель та споруд, і навіть стати причиною травмувань і загибелі людей.  Випалювання сухостою ніяким чином не впливає на родючість ґрунтів, а навпаки — шкодить!

 

Згідно з чинним законодавством, ст. 20 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», ст. 27 ЗУ «Про рослинний світ», забороняється випалювання сухої рослинності або її залишків.

Відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно з якою штраф за самовільне випалювання рослинності або її залишків становить:

  • від 180 до 360 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3 060 грн до 6 120 грн);
  • від 900 до 1260 неоподатковуваних мінімумів доходів посадових осіб (від 15 300 грн до 21 420 грн).

 

Увага! До Кримінального кодексу України внесено зміни, які посилюють відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. Так, у статті 113 «Диверсія» до переліку злочинів, вчинених з метою ослаблення держави або інших дій, спрямованих на знищення людей чи завдання шкоди їхньому здоров’ю, відтепер додано і «навмисні підпали», зокрема й сухої рослинності. Відтепер такі дії розцінюються як злочин, за який передбачено покарання у вигляді ув’язнення строком від 10 до 15 років або довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано