Новобілоуська громада
Чернігівська область, Чернігівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Що треба знати про сальмонельоз

Дата: 03.02.2023 12:57
Кількість переглядів: 121

 

Сальмонельоз тяжке інфекційне захворювання, яке викликають мікроби сальмонели.

          Основним джерелом інфекції є сільськогосподарські тварини (велика рогата худоба, свині, качки, гуси, кури), гризуни, а також людина.

          Хворіють сальмонельозом люди різні за віком, але особливо сприйнятливі до цього захворювання діти.

          Значну роль в розповсюдженні сальмонельозу відіграють м'ясо, птиця, яйця, риба та інші продукти тваринного походження. У ослаблених тварин мікроби проникають у мязи ще за життя, можливо забруднення мяса вмістом кишечника в результаті неправильної обробки туш при забої. Інфікування продуктів харчування відбувається при зіткненні сирих та готових продуктів, при їх неправильному збереженні та транспортуванні, при використанні загального кухонного інвентаря для обробки сировини (напівфабрикатів) та варених виробів.

          Неправильне зберігання продуктів сприяє їх забрудненню сальмонелами з допомогою гризунів.

          Через 4-6 годин після попадання в організм людини температура підвищується до 38-400С, зявляється біль в животі, нудота, блювання, пронос.

          Для попередження захворювання сальмонельозом необхідно виконувати такі вимоги:

          1. Мясо та птицю добре проварювати чи просмажувати невеликими шматками.

          2. Качині та гусині яйця використовувати лише в тісто.

          3. Не годувати сирими курячими яйцями маленьких дітей.

          4. Манну кашу або пюре, в яке додають молоко чи жовток, слід додатково прокип’ятити.

          5. Суворо дотримуватись технології приготування мясних та кондитерських виробів.

          6. Для сирих продуктів використовувати окремий посуд.

          7. Продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, холодець, молочні продукти, вироби з кремом і т.д.) зберігати при температурі 4-80С.

          При появі симптомів шлунково-кишкового розладу або простудного захворювання, яке супроводжується послабленням стулу, необхідно звернутися за медичною допомогою, а не займатися самолікуванням.

          ПАМЯТАЙТЕ, що перебіг сальмонельозу нерідко у дорослих безсимптомний, але збудник виділяється в зовнішнє середовище. Недотримання правил особистої гігієни може призвести до появи захворювання у дітей навіть при потраплянні в організм окремих мікробів.

 

Держпродспоживслужба

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано