Новобілоуська громада
Чернігівська область, Чернігівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як зігрітися без ризику отруєння чадним газом

Дата: 18.11.2022 09:40
Кількість переглядів: 100

 

Надворі з кожним днем все холодніше, ось-ось і зима прийде. Цьогоріч через перебої в електропостачанні і централізованому опаленні вона буде складною. Іноді люди в таких умовах намагаються зігрітися за допомогою увімкненої газової плити, а це може призвести до отруєння чадним газом. У мережі все частіше з’являються розповіді людей про те, як вони обігрівають приміщення, увімкнувши конфорку чи духовку. І водночас росте статистика отруєнь чадним газом, зокрема і летальних випадків.

 

Нагадуємо маленькі секрети, як безпечно зігрітися, та правила, як вберегтися від чадного газу.

Чадний газ невидимий — він не має кольору та запаху. Тож виявити звичайній людині, чи він накопичується в приміщенні, неможливо. Для цього є спеціальні прилади — детектори газу, які визначають та сигналізують про небезпечну концентрацію газу, в тому числі і чадного, у повітрі. Утворюється чадний газ в результаті неправильного згоряння в умовах нестачі кисню. Тому, якщо запідозрили небезпеку — терміново телефонуйте «104»

 

Щоб запобігти небезпеці та отруєнню, пам’ятайте прості правила, що вбережуть ваше життя:

1. Не використовуйте газову плиту чи духовку для обігріву приміщення.

2. Не залишайте газові прилади увімкненими без нагляду.

3. Завжди провітрюйте приміщення, де працюють газові прилади.

4. Якщо ви покидаєте житло, обов’язково перевірте положення кранів на газових приладах і на газопроводі перед ними.

5. Перед користуванням газовими приладами обов'язково перевіряйте наявність тяги, аби шкідливі продукти згорання виводились назовні, а не накопичувались в приміщенні.

При відсутності тяги в димоході та вентканалах користування газовими приладами КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЕНО!

6. Регулярно перевіряйте газові прилади, вентиляційні канали та димоходи на справність, довіряйте цю роботу фахівцям. Проводьте огляд оголовків димарів та вживайте заходів для запобігання їх обмерзанню та закупорюванню.

 

Як безпечно зігрітися та зберегти тепло вдома:

 

1. Обирайте не лише теплий домашній одяг, а й багатошаровий. Нижній шар одягу регулює вологість тіла, а верхній — відповідає за теплоізоляцію. Тому уявіть себе капустинкою, і одягніть всього побільше, та віддавайте перевагу одягу з натуральних матеріалів.

2. Оскільки ноги мерзнуть в першу чергу, одягніть дві пари шкарпеток — спочатку тонкі, потім вовняні. Не забувайте і про теплі капці. Можна розтерти ноги горілкою, або додати в шкарпетки гірчичний порошок.

3. Зробіть собі теплу ванночку для ніг, якщо є гаряча вода — прийміть гарячий душ, увечері це допоможе не тільки швидко зігрітись, а й зняти втому та розслабитись.

4. Щоб комфортно заснути, якщо ви змерзли, покладіть біля себе грілку, пляшки з гарячою водою, загорнуті в рушник, або мішечки з розігрітим піском чи сіллю. Можна також використовувати невеликі туристичні багаторазові грілки. За 10-15 хвилин вони зігріють ліжко, і ви заснете швидше на теплому простирадлі.

5. Допоможе зігрітися і проста зарядка — зробіть фізичні вправи.

6. Підтримуйте організм гарячими напоями. Деякі прянощі теж допоможуть зігрітися, наприклад, імбир, перець, кориця, каррі, кардамон. До того ж, чашка гарячого трав’яного чаю з лимоном чи імбиром — не тільки чудовий зігрівальний напій, а й профілактика застуди.

7. Не закривайте батареї меблями або шторами, щоб не заважати притоку тепла від них у кімнату. Якщо ж опалення відсутнє, навпаки, віддайте перевагу щільним шторам до підлоги  — вони стануть фортечною стіною між холодними вітрами за вікном і вашою кімнатою. Щілини у вікнах і дверях можна усунути за допомогою клейких гумових стрічок, на підлогу — покласти щільний килим.

 

Обіймайте рідних. Так тепліше фізично та морально!

Будьте обережними, та не нехтуйте своєю безпекою!

 

За інформацією АТ «Чернігівгаз»

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано