Новобілоуська громада
Чернігівська область, Чернігівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Олена Зеленська презентувала на Франкфуртському книжковому ярмарку «Довідник безбар’єрності»

Дата: 24.10.2022 13:38
Кількість переглядів: 111

 

Під час візиту до Німеччини перша леді України Олена Зеленська презентувала на Франкфуртському книжковому ярмарку  «Довідник безбар’єрності», а також взяла участь в інтерв’ю-дискусії на запрошення журналу Brigitte.

«Довідник безбар’єрності» гід із коректного спілкування, який зафіксував нові норми безбар’єрної мови.

Він був започаткований у 2021 році за ініціативою першої леді Олени Зеленської у співпраці з громадськими організаціями, правозахисниками, психологами, батьками, що виховують дітей з інвалідністю, українськими та міжнародними експертами, і доступний за посиланням https://bf.in.ua.

Через російське вторгнення презентація друкованої версії довідника, яка мала відбутися на Міжнародному фестивалі «Книжковий Арсенал» 2022 року в Києві, відбулася 22 жовтня на Франкфуртському книжковому ярмарку в Німеччині. Це мультиформатне видання, яке можна не лише читати, але й відчувати на дотик.

Олена Зеленська розповіла про цей проект в інтерв’ю Brigitte найбільшому жіночому журналу в Німеччині, який видається з 1886 року накладом 800 тис. примірників.

Перша леді зазначила, що безбар’єрність стала важливою для України ще до російського вторгнення.

«Ми вже давно визначили для себе, що найголовніше в державі це людина. Філософією держави має бути людиноцентричність. А для цього людині треба дати всі можливості. Моєю роботою було сприяти цим можливостям. Безбар’єрність це не лише фізичні перепони, це ще й психологічні перестороги, упередження, економічна нерівність, наприклад нерівна оплата. Ми боролися з усіма цими перешкодами: створювали дружній простір, домагалися рівної оплати праці та працевлаштування для всіх, незалежно від статі та фізичного стану, боролися з упередженнями та насильством фізичним і психологічнім»,  розповіла вона.

Водночас, зауважила перша леді, із російським вторгненням безбар’єрність набула ще більшої актуальності й нового значення. 

«Бо агресія створила ще більше бар’єрів. Ще більше фізичних бо щодня все більше дорослих і дітей травмується від обстрілів, втрачає руки і ноги. Ще більше психічних бар’єрів бо сьогодні майже кожен українець переживає стрес через війну. Ще більше економічних бар’єрів бо люди втрачають житло, роботу, бізнес. Але ми не Росія. Ми хочемо, щоб наші люди мали всі можливості, були здоровими. Наш принцип людина в центрі всього. Ми відправляємо людей на протезування і створюємо національну програму психічного здоров’я, щоб кожен за потреби міг отримати відповідні послуги. Ми відновлюємо країну, щоб після нашої перемоги люди мали кращі можливості»,  сказала Олена Зеленська.

Вона зазначила, що «Довідник безбар’єрності» проєкт із відкритим кодом: його електронна версія регулярно збагачується новою актуальною інформацією. Зокрема, додався розділ «У воєнний час», в якому можна знайти відповіді на питання найвразливіших верств населення: сімей із дітьми, людей старшого віку та їхніх близьких, людей з інвалідністю. І робота з наповнення довідника корисною інформацією триває.

 

Офіційне інтернет-представництво Президента України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано