Новобілоуська громада
Чернігівська область, Чернігівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

У чому різниця між суспільно корисними та громадськими роботами?

Дата: 18.10.2022 15:19
Кількість переглядів: 96

 

Суспільно корисні роботи в умовах воєнного стану мають оборонний характер або ж слугують для ліквідації надзвичайних ситуацій, які виникли в період воєнного стану, та їх наслідків, забезпечують функціонування національної економіки та життєдіяльність населення.

 

Громадські роботи організовуються для забезпечення економічної, соціальної та екологічної користі певної громади з метою додаткового стимулювання до праці, матеріальної підтримки безробітних та інших категорій осіб.

 

Хто організовує?

Суспільно корисні роботи організовує військове командування самостійно або із залученням місцевих держадміністрацій та органів місцевого самоврядування або військових адміністрацій (у разі їх утворення).

Організатор громадських робіт місцева влада із залученням на добровільних засадах роботодавців.

 

Хто може брати участь у зазначених роботах?

На підставі запровадження трудової повинності до суспільно корисних робіт залучаються працездатні особи, в тому числі особи, що не підлягають призову на військову службу, які за віком і станом здоровя не мають обмежень до роботи в умовах воєнного стану, а саме:

- зареєстровані безробітні та інші незайняті особи, зокрема внутрішньо переміщені;

- працівники функціонуючих в умовах воєнного стану підприємств (за погодженням з їх керівниками), що не залучені до виконання мобілізаційних завдань (замовлень) та не зараховані до складу об'єктових формувань цивільного захисту, у порядку переведення;

- особи, зайняті в особистому селянському господарстві;

- студенти вищих, учні та слухачі професійно-технічних навчальних закладів;

- особи, які забезпечують себе роботою самостійно.

 

Громадські роботи передбачають добровільну участь таких категорій:

- зареєстрованих безробітних, яким не знайдено підходящу роботу;

- осіб, які перебувають на обліку в службі зайнятості як шукачі роботи;

- працівників, які втратили частину заробітної плати внаслідок зупинення (скорочення) виробництва.

 

Які види робіт виконують?

Суспільно корисні роботи під час воєнного стану мають відновити повноцінне функціонування інфраструктури громади та її безпеки. Це ремонтно-відновлювальні роботи, розбір завалів, розчищення колій і доріг, будівництво захисних споруд цивільного характеру, вантажні та сільськогосподарські роботи, заготівля дров до опалювального сезону, підтримання громадського порядку тощо.

Громадські роботи це роботи екологічного спрямування (благоустрій населених пунктів, ліквідація наслідків стихійних явищ, упорядкування меморіалів, памятників, кладовищ) та соціального спрямування (супровід громадян з інвалідністю, надання допомоги родинам учасників АТО). Окремий напрям інформаційно-консультативна робота в органах соціального захисту.

Виникли питання, звертайтеся за тел. (0462)77-90-25 або на наш канал онлайн-підтримки в Telegram https://t.me/pitrymkaDSZChernigiv

 

Чернігівський обласний центр зайнятості


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано