Новобілоуська громада
Чернігівська область, Чернігівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Вшанування пам’яті жертв Другої світової війни

Дата: 22.06.2022 14:15
Кількість переглядів: 138

         Минають роки, відлітають у вічність… І скільки б не минуло десятиліть від того недільного ранку, коли пролунало страшне слово «війна», вони ніколи не принесуть спокою матерям, діти яких у боротьбі з нацистськими загарбниками віддали найдорожче — життя. Вікопомна неділя, мирний день відпочинку обернувся довгими роками страждань.

         22 червня Україна відзначає День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни. З цієї нагоди в Новобілоуській територіальній громаді відбулося покладання квітів до пам’ятників загиблим героям, які боронили рідну землю в роки Другої світової війни. Зокрема, в Новому Білоусі в церемонії покладання взяли участь Новобілоуський сільський голова Дмитро Федоров, начальник відділу культури, сім’ї, молоді, спорту та туризму Олександр Чаус, директор Новобілоуського будинку культури Наталія Цвік та голова ветеранської організації села Новий Білоус Валентина Почепня. Присутні вшанували загиблих воїнів, які віддали життя за мир, цілісність і незалежність нашої країни, та поклали квіти до обеліску Слави воїнам-односельцям.

         Страшна війна минулого століття, пекуча рана, яка болить чи не в кожній родині України. Важка це праця захищати мир! А особливо сьогодні, у важкий для нашої країни час. Багато синів, наших земляків, пішли виконувати свій святий обов’язок  перед  Батьківщиною. Воїни нашої незалежної країни з гідністю  несуть бойову службу в лавах Збройних Сил України. Їм болить від того, що нашу землю розривають на шматки, але ми віримо, що вони зможуть відстояти цілісність нашої держави, її волю, пісню та мир. 

         Нам є що захищати, нам є що берегти! Пишаємося нашими захисниками і благаємо їх: повертайтеся, будь ласка, живими. Батьківщина і ми чекаємо на вас.

        Але пам’ять народна, наче жива вода, воскрешає імена загиблих за Батьківщину, свій народ. Як не можна долонею заслонити сонце, так не можна погасити пам’ять у серці народному. Це не оповідання про те, що було колись. Це — частина нашого життя. Пам’ять жива. Вона живе у старих світлинах, пожовклих листах і свіжих квітах на могилі невідомого солдата. Цей живий подих пам’яті ми відчуваємо й зараз.

      Пам’ять про загиблих героїв вічна, як їхня юність, як їхня остання дорога,  як мир, здобутий ними. Вона в серцях кожного з нас. Ми пам’ятаємо тих, хто заплатив за неї ціною свого життя.

      Нас розділяють роки, але єднає історія. А це — поза часом та сильніше будь-яких перешкод. І ми впевнені, що якими б не були перешкоди, ми здолаємо всі труднощі, як співається в пісні:           

                       «Ми коли-небудь згадаємо

                         І не повіримо самі,

                         Що нам потрібна лише Перемога

                         Одна на всіх — 

                         Ми за ціною не постоїмо».

        Ніколи в нашій пам’яті та наших серцях не стихне біль втрати тих, кого торкнулася своїм чорним крилом війна. Скільки прекрасних життів забрала вона. Скільки матерів не діждалося своїх синів, скільки дітей не побачило своїх батьків, скільки жінок залишилося вдовами.               

        Вклонімося всім полеглим, схилимо голови в журбі й задумі. Покладімо квіти до могил, пом’янімо в молитві всіх, хто залишився на полях битви, й тих, хто пішов від нас після війни. Вшануймо пам’ять про них хвилиною мовчання.  Вічна пам’ять солдатам-переможцям!

       Життя продовжується, але перед тими, хто лежить під важкими, не стільки від граніту, скільки від сліз матерів, дружин, дітей плитами, ми у вічному боргу. Своє життя вони віддали в ім’я нашого життя.

Тому й сьогодні ми знову боремося за нашу пам’ять, за право жити тим життям, яке захищали, за яке вмирали наші діди й прадіди, за тих, кого пам’ятаємо і ким пишаємося.

Для нас — ніхто не забутий! Для нас — ніщо не забуте!    


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано