Обережно — ботулізм!
Чернігівське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області застерігає населення від споживання рибної продукції домашнього виробництва у зв’язку з випадками захворювання на ботулізм.
Ботулізм — це гостре інфекційне захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів, що містять отруйні речовини (токсини), які виробляють бактерії ботулізму. Дане захворювання може призвести до тяжких наслідків. Ботулізму в більшості випадків можна уникнути, дотримуючись простих правил, а саме уникати споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби, м’ясних та грибних консервів домашнього приготування.
Збудник ботулізму дуже поширений у природі, він часто зустрічається в ґрунті, куди попадає з виділеннями тварин та людей. Знаходячись у сприятливих умовах, мікроб розмножується і виділяє токсин, рівного якому з біологічних отрут у природі не існує. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно або недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються й випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання технології виробництва під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.
Захворювання зазвичай розвивається, коли людина вживає їжу, яка накопичила ботулотоксин внаслідок забруднення її та розмноження збудника, тобто якщо в харчовому продукті виникли анаеробні умови (відсутність кисню). Накопичення ботулотоксину в продуктах харчування не змінює їхніх органолептичних властивостей.
Захворіти харчовим ботулізмом можна в будь-якому віці. Харчовий ботулізм реєструють у вигляді поодиноких випадків та спалахів, при чому хворіють іноді не всі особи, що вживали інфікований продукт, це пов’язано з нерівномірністю, «гніздовим» характером розподілу ботулотоксину в твердому продукті.
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 години після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (вже через 2 години) або значно пізніше (4 доби й більше). Чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період. Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово (різких підйомів температури нема), тому й виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з’являється порушення зору — одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує «сітка або туман» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» в горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі — всі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів.
Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом — хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.
Запобігти цьому захворюванню можна, якщо дотримуватись технології приготування продуктів як в домашніх умовах, так і на харчових підприємствах. Не слід купувати та вживати кров’яну, ліверну ковбаси та інші м’ясопродукти; в’ялену, солену, копчену й консервовану рибу, приготовану в домашніх умовах; консервовані гриби й овочі домашнього приготування чи з місць стихійної торгівлі. А також продукти, що зберігали та/або транспортували не належним чином.
При найменшій підозрі на ботулізм потрібно негайно звернутися до лікаря.