Новобілоуська громада
Чернігівська область, Чернігівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

До Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав

Дата: 16.02.2022 13:55
Кількість переглядів: 253

 

15 лютого в Новобілоуському будинку культури відбувся захід, присвячений Дню вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 33-й річниці виведення військ з Афганістану. Присутні вклонилися перед вояками, яким довелося в мирні повоєнні роки виконувати нелегкий інтернаціональний обов’язок та схилили голови перед тими, хто так і не повернувся живим на рідну землю, виконуючи його. Учасникам бойових дій на території Афганістану подякували за подвиг та відвагу Новобілоуський сільський голова Дмитро Федоров та голова ветеранської організації села Новий Білоус Валентина Почепня.  

Фото без описуФото без опису

«Шановні воїни-афганці, ви — ті люди, які брали участь у бойових діях на території іншої держави і тим самим писали історію. Ми поважаємо ваш подвиг та цінуємо набутий вами бойових досвід. Нині наша країна переживає складні часи. На нашій території відбуваються воєнні дії. Проте ми, українці, ніколи нікому не підкоримося, адже маємо незламний бойовий дух, дієздатну та сильну армію і підтримку багатьох країн світу. А ви, шановні воїни-афганці, є взірцем для молодого покоління українських бійців. Дорогі афганці, я від щирого серця бажаю вам та вашим сім’ям міцного здоров’я, добра, миру, достатку, злагоди й любові на довгі літа. Нехай у вашому особистому житті буде якомога більше світлих та радісних моментів», — звернувся до учасників заходу Новобілоуський сільський голова Дмитро Федоров.

Фото без опису

Із теплою промовою звернулася до присутніх афганців також голова ветеранської організації села Новий Білоус Валентина Почепня: «Шановні лицарі воїнської доблесті, на вашу долю випало дуже важке випробування. Кожна хвилина, яку ви провели в Афганістані, могла стати для вас останньою. А багатьом вашим бойовим побратимам так і не судилося ступити на рідну землю. Я пам’ятаю ще ті роки, коли матері навіть не знали, де служать їхні сини, в якому страшному пеклі вони виконують свій військовий обов’язок. Їхні діти не писали правди, щоб уберегти материнські серця від болю. І сьогодні я хочу низько вклонитися вашим рідним за те, що вони трималися, не падали духом і не переставали вірити в те, що ви повернетеся додому живими. А вам — великий уклін і шана за те, що ви мужньо виконували свій нелегкий військовий обов’язок. Дорогі воїни-афганці, хочу побажати вам міцного здоров’я, довгих років життя, мирного неба, впевненості в собі, тепла й затишку в душі та ваших оселях. І щоб ніколи в житті ні ви, ні ваші діти, ні ваші нащадки не пережили того, що випало на вашу долю багато років тому. Низький вам уклін».

Фото без опису

Після Другої світової війни українські військові брали участь у двадцяти чотирьох локальних війнах і збройних конфліктах  на території шістнадцяти іноземних держав: Чилі, Іспанії, Єгипті, В’єтнамі, Ефіопії, острові Куба та в інших «гарячих точках».

Фото без опису

А після того, як наша держава стала незалежною, українські військові фахівці стали постійними учасниками багатьох миротворчих місій. За даними Міністерства оборони України, з 1992 року в міжнародних миротворчих операціях взяли участь майже 40 тисяч військовослужбовців.

Є й більш старше покоління українського бойового резерву, що налічує майже 330 тисяч чоловік, велику частину якого складають ветерани війни в Афганістані. Окремий, найстаріший ешелон ветеранів бойових дій — військові фахівці з досвідом ведення операцій у В’єтнамі, Сирії, Анголі, Мозамбіку та Єгипті.

Фото без опису

У наш час воїни-афганці проявили мужність і героїзм на Донбасі. Загалом у зоні Операцій Об’єднаних Сил на сході України воювали і воюють близько 12 тисяч воїнів-афганців. Низький уклін і велика шана нашим героям.  

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано