Новобілоуська громада
Чернігівська область, Чернігівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Подарунки для особливих дітей

Дата: 16.12.2021 10:56
Кількість переглядів: 264

 

3 грудня Україна разом з усією світовою спільнотою відзначила Міжнародний день людей з інвалідністю. Цей день є своєрідним нагадуванням про необхідність якомога частіше виявляти турботу та милосердя до людей з обмеженими можливостями і, зокрема, до дітей з особливими освітніми потребами.

Новобілоуська територіальна громада приділяє значну увагу впровадженню інклюзивної освіти та спеціальних програм щодо соціальної адаптації дітей з особливими освітніми потребами. Зокрема, тут функціонує КУ Новобілоуський «Інклюзивно-ресурсний центр», який допомагає інтеграції дітей з особливими освітніми потребами в навчальний процес у дитячих садках і школах.

У Міжнародний день людей з інвалідністю до «Інклюзивно-ресурсного центру» завітали Новобілоуський сільський голова Дмитро Федоров та депутат Чернігівської районної ради Олександр Ларченко. Вони привезли для вихованців закладу солодощі, запрошення в розважальні центри, дидактичні ігри та інші цікаві подарунки. Спілкуючись із колективом закладу, гості подякували педагогам за їхню складну, але водночас таку необхідну роботу, і за те, що фахівці центру допомагають кожній особливій дитині у майбутньому знайти свій шлях.    

«Інклюзивно-ресурсний центр» було створено три роки тому. Нині тут працює десять фахівців (консультантів): три психологи, три логопеди, два реабілітологи,  дефектолог і сурдопедагог. Вони допомагають дітям з особливими освітніми потребами вчитися та соціалізуватися. Послугами центру користуються діти від народження та особи старше 18 років із 12 територіальних громад Чернігівського району, які продовжують здобуття освіти. Загалом на обліку в центрі перебуває 457 дітей з особливими освітніми потребами, з яких 137 навчаються в інклюзивних класах і групах, 35 отримують корекційно-розвиткові послуги в самому центрі.    

— Основна мета нашого центру — забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами на якісну освіту шляхом проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку особи, розроблення рекомендацій щодо програми навчання, — розповідає директор КУ Новобілоуського «Інклюзивно-ресурсного центру» Марина Ніколаєва. 

Центр надає психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові послуги дітям, які не відвідують дитячий садочок, та школярам, що здобувають освіту у формі педагогічного патронажу; забезпечує системний кваліфікований супровід дитини з особливими освітніми потребами; консультує батьків щодо особливостей розвитку дитини; проводить постійно семінари, навчальні тренінги, майстер-класи для підвищення кваліфікації педагогічних працівників, які щоденно перебувають поруч з особливою дитиною під час навчання.  

В центрі створено всі належні умови для ефективної  та дієвої допомоги дітям з особливими освітніми потребами. Він добре оснащений необхідним корекційно-розвитковим обладнанням, дидактичними матеріалами. В ньому є сучасно облаштовані  кабінети для роботи з дітьми, зала сенсорно-інтегрованої терапії, де відбувається розвиток моторних та психічних функцій, освоєння практичних навичок та видів діяльності відповідно до психоневрологічних потреб дитини. Заклад також облаштований системою відеоспостереження, завдяки якій батьки можуть бачити, як займаються їхні діти. Важлива роль у центрі відводиться навичкам соціально-побутового орієнтування дітей, навчанню самостійно приготувати їжу в спеціально облаштованій ресурсній кімнаті. А допомагають дітям розвиватися висококваліфіковані фахівці, які люблять свою роботу та вихованців. Це люди, які охоче допомагають усім особливим діткам, котрі потребують комплексної психолого-педагогічної діагностики і системного кваліфікованого супроводження.

На жаль, із кожним роком кількість дітей з особливими освітніми потребами збільшується. Зокрема, дедалі частіше трапляються випадки з розладами аутистичного спектру. Тож у перспективі ще багато планів щодо поліпшення роботи закладу, його матеріально-технічної бази, ремонту приміщень, розширення загальної площі та відкриття філій у громадах.

Валентина НАУМЕНКО

Фото надані КУ Новобілоуський «Інклюзивно-ресурсний центр»

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано