Новобілоуська громада
Чернігівська область, Чернігівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Любов Макеєнко: «Хочу працювати так, щоб бути корисною для громади»

Дата: 01.10.2021 10:21
Кількість переглядів: 364

Любов Макеєнко: «Хочу працювати так, щоб бути корисною для громади»

Фото без опису

Любов Іванівна Макеєнко все своє життя пропрацювала бібліотекарем у Старобілоуській сільській бібліотеці. Улюбленій роботі жінка присвятила 43 роки. І, за її словами, сучасна бібліотека вже давно перестала бути просто книгозбірнею. Нині вона є платформою для культурного розвитку рідного села. А професійне кредо Любов Іванівни — працювати так, щоб бути корисним і затребуваним для своєї громади.       

— В сучасних умовах бібліотека повинна дуже швидко адаптуватися до потреб, запитів і вподобань читачів. Саме тому ми весь час розширюємо напрямки своєї діяльності. Співпрацюємо зі школою, Будинком культури, ветеранською організацією, старостатом. Намагаємося залучати до себе відвідувачів різного віку, але найчастіше до бібліотеки звертаються студенти та школярі. Я із задоволенням допомагаю їм підібрати необхідну літературу для рефератів, курсових і дипломних робіт, — розповідає бібліотекар.   

Фото без опису

Не одне десятиліття Любов Іванівна вивчає історію Старого Білоусу. Збирає цікавий краєзнавчий, фольклорний матеріал, розповіді про рідне село, життя його мешканців у роки Другої світової війни, учасників АТО, місцевих старожилів. І за багато років такої копіткої роботи бібліотека стала нагадувати міні-музей, центр народознавства та краєзнавства. Вона вмістила в собі кілька тематичних виставок, які постійно поповнюються. Є тут і зона творчості, де дітей постійно залучають до якоїсь творчої роботи.

Фото без опису

— Виставка «Україна — єдина країна!» знайомить відвідувачів із нашими місцевими учасниками АТО і речами, привезеними бійцями зі Сходу країни. Особливою реліквією для нас є прапор України та книги, подаровані вояками. Не менш цікавими є воєнні листи наших односельців — учасників Другої світової війни. В них дуже багато тепла і любові. Експозиція «З вірою в серці» знайомить із християнською літературою, фотогалереєю та дитячими роботами з нашої Недільної школи, а «Чернігівщина — гордість моя» має цікавий матеріал про дивовижні, мальовничі куточки нашої Чернігівської області. У виставці «Поетичний струмок» зібрані вірші наших місцевих жителів. Багатьох із них уже нема серед нас, але їхні віршові рядки живуть і нині. Однією з улюблених залишається експозиція, що складається з речей та предметів, які використовували в побуті мешканці Старого Білоусу в ХІХ — ХХ сторіччях, — говорить Любов Макеєнко.

Фото без опису

Як не дивно, але у вільний від роботи час жінка також займається поповненням тематичних виставок. Вона збирає цікавий матеріал про рідне село, його історичне минуле та життя видатних мешканців. Цікаво й те, що до карантинних обмежень через COVID-19 при бібліотеці працював ляльковий театр. Діти залюбки відвідували цей гурток. І нині є чимало охочих, які мріють про його відновлення. Жителі Старого Білоусу звикли, що їхня сільська бібліотека несе важливу соціальну місію, є простором для навчання, творчості та відпочинку. І доки «житиме» бібліотека, доти «житиме» село. Люди бачитимуть не лише трудові будні, а й відпочиватимуть душею.   

Фото без описуФото без опису

Разом із керівником Будинку культури, освітянами, працівниками Старобілоуського старостинського округу пані Любов постійно бере участь в організації місцевих тематичних свят і різних урочистих заходів. За свою багаторічну працю Любов Макеєнко нагороджена грамотами і подяками Чернігівської районної централізованої бібліотечної системи, Новобілоуської сільської ради, Чернігівської райдержадміністрації,  Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації. Але найбільшою нагородою для жінки є добре слово та щира вдячність людей.

Валентина НАУМЕНКО

Фото надані респондентом      

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано