Новобілоуська громада
Чернігівська область, Чернігівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Роман Осипенко: про користь меду та важливість праці пасічників

Дата: 19.08.2021 11:17
Кількість переглядів: 699

Роман Осипенко: про користь меду та важливість праці пасічників

Фото без опису

Тренер-викладач із кікбоксингу Чернігівської районної дитячо-юнацької спортивної школи фізкультурно-спортивного товариства «Колос» Роман Осипенко вже понад 10 років тримає пасіку. Нині на його обійсті живе більше 100 бджолосімей. Але бджільництво для Романа Миколайовича — це радше улюблене хобі, а не основне заняття. Хоча трудиться чоловік так само важко, як і його підопічні.    

Романа Осипенка знають не лише у Старому Білоусі та Киїнській громаді, де він тренує дітей, але й за межами Чернігівщини. За багато років він здобув визнання доброго пасічника серед людей та колег по бджільництву. І все тому, що має до цього ремесла природну тягу, любить і високо цінує бджіл.  

Ідея займатися бджільництвом у Романа Миколайовича виникла понад десять років тому. На той час у нього, як тренера-викладача, було багато вільного часу, і йому хотілося займатися якоюсь корисною справою в задоволення. Спершу зацікавився кроликами, але згодом рідний дядько подарував йому вулик із бджолами і переконав займатися бджільництвом.

— Дядько дав мені найсильніший вулик, але так сталося, що в перший рік бджоли майже не вижили. Я намагався їх врятувати, але на той час мені бракувало досвіду. Проте за зиму я вивчив різні тонкощі цієї справи і наступного року почав ловити рої. За рік сам спіймав чотири рої, і дядько дав мені два відводки. Так, за другий рік я вже мав шість бджолосімей. А потім сам почав робити вулики, рамки, відводки, придбав племінні матки Бакфаст із Німеччини. Їхня унікальність у тому, що вони не агресивні і нікому не докучають, — каже Роман Осипенко.    

Фото без опису  

— Романе Миколайовичу,  рідні розділяють ваше захоплення?

— Так, син Стас та донька Поліна постійно їздять зі мною на пасіку. Можуть видути бджіл, попрацювати з пасічним димарем, подати якусь рамочку, щось скласти. Дружина допомагає качати мед. Доки у нас цвітуть сади, вулики стоять біля обійстя. Коли все відцвітає — їдемо до лісу і деякий час там живемо.    

Фото без опису  

— А який мед більш корисний? Липовий, гречаний чи з різнотрав’я?

— Мед — один з найбільш унікальних продуктів за своїми властивостями. І будь-який мед корисний для організму. В ньому цілий склад поживних і лікувальних елементів. Якщо нема ніяких протипоказань та алергії, його можна і треба їсти щодня у невеликій кількості. Акацієвий та липовий мед має найменший рівень алергенності. А ще він має заспокійливі властивості, допомагає при безсонні, проблемах зі шлунково-кишковим трактом, жовчним міхуром і нирками. Його потрошку дають маленьким дітям. Гречаний — містить багато заліза та сприяє підвищенню імунітету, рівня гемоглобіну, покращує роботу серця. Соняшниковий мед корисний при порушенні  обміну речовин, а зібраний із різнотрав’я допомагає при шкірних захворюваннях.    

— Які ще продукти бджільництва корисні?  

— Перга, пилок, прополіс, віск. Мед піднімає імунітет і допомагає при застуді, воском і прополісом лікують горло та шкірні захворювання, перга додає організмові вітамінів. А пилок — один із найбагатших у природі джерел амінокислот.

Фото без опису

— З якими труднощами доводиться стикатися пасічникам?

— Бджоли бояться голоду, сильної вологи та спеки. І цьогоріч погода не сприяла заготівлі бджолами меду. Зібрали менше, ніж торік. Палюче сонце дуже шкодить квітам та деяким культурам. А взагалі, робота бджіл у сільському господарстві унікальна і дуже важлива. Вони запилюють рослини, а це продовжує життя на Землі. Без них не було б ні врожаю, ні меду, ні інших корисних продуктів. І в той же час, в Україні є випадки, коли через агресивні хімікати, якими деякі аграрії обробляють свої поля, гинуть великі сімейства бджіл, цілі пасіки. І з цим треба щось робити. Для забезпечення якісної роботи пасічники налагоджують міцну співпрацю з сільськими головами.   

— Нині на базарі можна побачити багато меду різних відтінків кольору та смаку. Як відрізнити натуральний мед від меду з домішками?

— Якісний мед злегка терпкий. Він настільки густий, що під час переливання з банки в банку ніби складається в гірку, якій потрібен час, щоб розподілитися. Якщо взяти невелику кількість свіжого рідкого меду на ложку, то він стікатиме рівномірно, а тільки-но медовий струмінь переривається, то одразу підтягується. Акацієвий мед світлого кольору, злегка солодкуватий і постійно залишається рідким. Липовий — злегка жовтуватого кольору, а коли сідає, стає білим і на смак злегка освіжаючий, наче з м’ятою. Гречка темно-коричного кольору і на смак терпкувато-гіркувата. А вона коли кристалізується, то стає світло-коричневою. Соняшник жовтого або янтарного кольору, на смак солодкуватий, дере в горлі і має кислинку. Різнотрав’я ж має сильно виражений запах, а колір може бути різним, у залежності від того, якої рослини в меду більше.

Фото без опису

— Чи є у меду термін придатності? І як правильно його зберігати?

— У меду немає терміну придатності, але якщо його неправильно зберігати, він може втратити свої смакові та корисні властивості. Мед можна зберігати у скляному, емальованому і керамічному посуді, але обов’язково в темному сухому місці. При цьому слід щільно закрити посудину, щоб він не накопичував вологу. І не слід ставити поруч із медом продукти, які сильно пахнуть, бо він може увібрати в себе їхні запахи.

— Ви спілкуєтеся з іншими колегами? Обмінюєтеся з ними досвідом?

Так, ми навіть разом виїжджаємо зі своїми вуликами за місто. По черзі чергуємо на пасіці. Ми постійно збільшуємо коло знайомих і обмінюємося між собою досвідом. Протягом сторіч виготовлення меду з кропіткого ремесла перетворилося на справжнє мистецтво. З розвитком технологій пасічництво теж виходить на новий рівень. Постійно вдосконалюються системи утримання бджіл, догляду за ними, оптимізується процес відкачки меду, огляду вуликів. Про все це можна дізнатися під час спілкування, з’їздів пасічників. Щоб рости в цій справі, треба обмінюватися досвідом із колегами.  

—  Ваші побажання до Дня пасічника.

— Бджолярів із давніх-давен шанували на нашій землі. Мед на столі — радість у господі. Ним частували гостей, лікували різні недуги, готували з нього страви. Я щиро вітаю українських бджолярів із Днем пасічника. Хочу подякувати їм за те, що своєю працею вони забезпечують нашу країну смачним, корисним, цілющим продуктом. Бажаю їм міцного здоров’я, щедрих медових врожаїв, плідних і довгих років життя.

 

Спілкувалася Валентина НАУМЕНКО

Фото надані респондентом  

Фото без опису

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано