Новобілоуська громада
Чернігівська область, Чернігівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Свято-Троїцька церква — перлина архітектурного мистецтва Новобілоуської громади

Дата: 04.02.2022 14:25
Кількість переглядів: 771

 

Справжньою окрасою та перлиною архітектурного мистецтва Новобілоуської територіальної громади є Свято-Троїцька церква. Цей унікальний храм був побудований на початку XVIII століття, в ньому й досі зберігається різьблений іконостас. Найбільші церковні святині — дві гаптовані плащаниці із зображенням розпростертого тіла Ісуса Христа з німбом навкруг голови. У кутах творів у квадратних рамочках серед шитого орнаменту вміщено гаптовані півпостаті Євангелістів.  

Дерев’яний храм в ім’я Святої Трійці розташований на найвищому та найкрасивішому місці села Новий Білоус. Церква одноповерхова, хрещата, з квадратним бабинцем, є близькою до квадрата центральною частиною, з прямокутними рукавами і гранчастим вівтарем. Унікальність та красу цієї споруди можуть оцінити не лише поціновувачі архітектури.

Раніше церква належала до сотенного села і користувалася неабиякою популярністю. До неї приходило чимало людей з інших парафій. Про це свідчить заповіт Лаврентія, сина Леона Іскрицького, рогоського батюшки, про його бажання бути похованим при храмі в Білоусі. Картину життя та смерті парафіян білоуської церкви дають метричні книги. Найдавніша з них має запис з 1793 по 1815 рік.  

      

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано